Saturday 4 August 2012

Dapur 1: Rendang Dendeng

Salam sejahtera...salam muhibah..salam ramadan....

Selamat datang ke dapur si pencoret....hari ini sy nak share satu masakan...masakan tradisional Perak...tp sy bukan org Perak ea...sy org Johor...saje nk testing masakan luar...baru ja pon try td..hihi sape2 yg berminat boleh try tok jadikan juadah berbuka esok...biasa kita masak rendang Tok,,rendang Jawa,,rendang warisan masing2 la kirenya,,so kali ni kte cbe rendang versi negeri len pulak..nk2 org luar Perak cm sy ni..huu tp rendang ni lain org lain cara masaknya...sbb tu rase pon lain2..haha ok la...kalau skali pndang bahan2 dy xdelah banyak beza sbenanya dgn rendang biasa...cuma cara masakan tu yang unik sikit...n perbezaan lain rendang ni xguna santan atau pun kerisik...sape yang pernah cuba tu xpe...bace ja..alang2 singgah tu..nk bg komen dialu2kan...hihi ok la direct pada bahan2 ea..maaf gambar xbrapa berkualiti...fon biasa2 ja...huu

Rupa Rendang Dendeng

Bahan A
Daging (dihiris lebar2 p jgnlah lebar sgt ea...n direbus bagi empuk)
Air rebusan daging jgn dibuang ye..
Asam jawa
Gula melaka
Kicap manis
Sos Tiram
Rempah ratus (kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih)


*Daging yang telah direbus tu akan digoreng sekejap dan ditumbuk2 dlm lesung..tumbuk tu jgnlah smpai hancur ea..agak2 la..hihi spt gambar di atas..

Bahan B
2 ulas Bawang kecik
1 ulas Bawang besar
4 ulas Bawang Putih
Seinci Halia
Dua keping Lengkuas
Senggengam Cili Kering
Belacan
Sebatang Serai



*Bahan B (3 jenis bawang,cili kering) digoreng terlebih dahulu sekejap sebelum ditumbuk halus...xnk goreng nk terus tumbuk pon xde hal...yela kot2 rse cm leceh ke..hihi gmbar diatas adalah semua bahan B yang telah ditumbuk halus..

Bahan C
Ketumbar
Jintan manis
*dikisar halus

Cara Masak:
  1. Tumis rempah ratus dan bahan B yang telah ditumbuk halus.
  2. Masukkan sekali Bahan C yang sudah dikisar dan gula melaka.
  3. Masukkan sedikit sos tiram dan kicap manis.
  4. Agak2 da berubah warna tu masukkan air rebusan daging tadi.
  5. Masukkan pula air asam jawa, gula garam secukup rasa.
  6. Then masuklah daging yang sudah ditumbuk.
  7. Masak sehingga kering...p sape yg nk berkuah sikit2 pon bole..apa ada hal..
  8. Sedia untuk dihidang..
Amacam ok x??apa yg unik bg sy tang daging rebusan yg digoreng terlebih dahulu sblum ditumbuk...rendang lain xde kot tumbuk2 daging ni kan...ad setengah resepi lpas rebus daging just tumbuk ja xperlu goreng...terpulang masing2 nk goreng buley xnak goreng pon xpe..xde masalah punye...simple kan...Selamat Mencuba...

1 comment:

  1. oh rendang..one of my feveret..wuu xsbr nk rye ..nk mkn rndang ^^, hee
    jom try buat OREO GORENG lak :) http://qilanem.blogspot.com/2012/08/oreo-goreng-sedappp.html

    ReplyDelete